Riik tõmbab elektritõuksidele pidurit


USA presidendivalimistest tekkinud virrvarri ja koroonaviirusest tingitud kaose keskel võttis riigikogu 28. oktoobril vastu seaduse, mis seab elektrilistele tõukeratastele teatud raamid ning piirangud. Siinkohal teeme lühikese ülevaate põhilistest asjadest, mida peavad elektritõukerataste kasutajad edaspidi silmas pidama.

NB! Seadus jõustub 1. jaanuaril 2021. 

Kiirus

Kui veel mõni aeg tagasi said uljamad tõukeratturid anda oma masinatele gaasi juurde, võtta teineteisega linnatänavatel mõõtu ja nautida piiranguteta vabadust, siis taoline õnnis olukord saab nende jaoks selle aastaga läbi. Edaspidi võib uue seaduse kohaselt särtsutõuksi tippkiirus olla 25 km/h, jalakäijate vahetus läheduses tuleb hoogu reguleerida vastavalt kaasliiklejate tempole. Nii, et see oleks kõigile ohutu. 

Sellest tulenevalt tekib suur küsimärk teede osas, kus eelmainitud piirkiirus kehtib. Riigimeeste sõnade kohaselt tuleb 25 kilomeetrit tunnis sättida sisse linnas, kuid jääb arusaamatuks, kas sama reegel kehtib ka külavaheteedel või kõrvalistel metsaradadel, kus asustus on hõredam ja inimesi liigub vähem. Meie PasDrive’i meeskonnas arvame, et eelmainitud mõttekohta tuleks kindlasti täpsustada, sest kui inimene saab looduse vahel rallides trahvi ja seaduses pole vastav punkt detailselt kirjeldatud, on tegemist suuresti kellegi tegemata jäänud tööga kuivõrd indiviidi pahatahtlikkusega.

Meie veebipoe tootevalikus on mitmeid mudeleid, mis suudavad arendada kiirust lausa 80 km/h. Uue seaduse kohaselt võivad sellised masinad tavapärasesse kasutusse jääda, aga neid tuleb vastavalt nõuetele piirata. Kõik, kes on soetanud oma kergliikurid enne seaduse jõustumist ja mille valmistajakiirus on lubatust oluliselt suurem, siis võib seda edasi kasutada juhul, kui kiirust piiratakse 25 kilomeetrini tunnis. Tulevikus pole võimsamatel isenditel paraku pikka eluiga, sest need pole seadusega kooskõlas ja vahelejäämise korral ootab kasutajaid trahvikviitung (selle suurus sõltub juba rikkumise raskusest).


Midagi noorematele kasutajatele

Noorele inimesele on elektriline tõukeratas multifunktsionaalne sõiduvahend, mille abil saab kiiresti jõuda meelepärastesse sihtkohtadesse. teisalt võib elektritõukeratas defineerida tema elustiili ja liikumisharjumusi (näiteks veedab rohkem aega õues jne). Pealtnäha piiramatute võimaluste eelduseks on vastutustundlikkus ja ohutunnetus.

Nõnda on uues seaduses pühendatud eraldi read ka nooremale generatsioonile, mille kohaselt peavad kõik 10-15-aastased kergliikuri kasutajad omama jalgrattalubasid. Lubade olemasolu garanteerib laste teadmised liikluse olemusest ning reeglitepäraselt toimimisest. Kõik alla 16-aastased juhid peavad kasutama kinnitusrihmaga kiivrit. Küll aga leiame, et kiiver on kõigi ohutuse huvides vajalik lisavarustuse osa olenemata vanusest. 


Parkimine

Enamikel juhtudel võib oma tõukeratta panna igasse kohta, eeldusel, et see ei segaks kaasliiklejaid ning nende liikumist. Uuest aastast peab iga kasutaja parkima sõiduvahendi selliselt, et jalakäijatele jääb 1,5 meetri laiune käiguriba. Konkreetsed keelutsoonid, kuhu ei või tõuksi jätta, paiknevad hetkel veel ainult Tallinnas, kuid lähiajal võivad linnade nimistud täieneda. Seega tasub silmad ja kõrvad lahti hoida. 


Teel liikumine ja ülekäiguraja ületamine

Sarnaselt tavalise jalgrattaga peab elektrilise tõukerattaga opereerima jalgrattateel, kõnniteel või sellega ühtival jalgrattarajal. Antud teeosade puudumisel on võimalik liigelda autodele mõeldud sõidutee paremal äärel või teepeenral.

Ülekäigukoha ületamine ei nõua kergliikurilt maha astumist, inimene võib sellega vabalt üle tee sõita. Siinkohal pole tal autojuhiga võrreldes mingeid eesõiguseid, talle võib teed anda, aga ei pea. Tõukerattalt maha astudes muutub tee andmine autojuhile kohustuslikuks. Samuti peab autos olev isik andma kergliikurile teed, kui viimane ületab ülekäigukohta, millele ta parajasti keerata plaanib.


Kohustuslikud lisaseadmed

Sügise saabudes on ilmad läinud kõledamaks ning päevavalgust jääb iga minutiga aina vähemaks. Seni kuni uus suvi kätte jõuab, peavad kõik elektritõukerataste kasutajad varustama ennast valgusallikatega, mis võimaldaksid kaasliiklejatel neid märgata. Lisaks sellele peavad kergliikuril olema helkurid ehk ees valge, taga punane ning külgedel kollane, punane või valge helkur/tuli. Samuti peavad kohustusliku varustuse hulka kuuluma veel töökorras pidur, iseeneslikku liikumist takistav seade ja signaalkell. 


PasDrive’i meeskond paneb kõikidele elektriliste tõukerataste kasutajatele südamele, et seadused pole mõeldud inimeste kiusamiseks, vaid need tagavad meie ohutuse. Seetõttu soovitame rangelt järgida uusi reegleid, nii on kasutuskogemus võimalikult meeleolukas ning positiivne.



English