Kugoo S1 vs Xiaomi M365 - elektriliste tõukerataste lahing


Elektrilised tõukerattad on vallutamas tänavaid kogu maailmas. Tõukside võlu ei ole jäänud märkamata ka Eestis, kus järjest rohkem inimesi soetab endale elektrilise sõiduvahendi mugava alternatiivina sõiduautole, ühistranspordile või jalgrattale. Meie turul on hetkel üheks populaarsemaks elektritõukeratta mudeliks Xiaomi M365. PasDrive pakub oma e-poes sellele väärilise konkurendi: Kugoo S1. Uurime, mille poolest erinevad need samasse klassi kuuluvad tõukerattad, ja selgitame välja kahe mudeli kõik head ja vead. 


Hind

Kugoo S1 elektriline tõukeratas on eelarvele orienteeritud. See maksab kõigest 299 €. Sarnaste näitajatega Xiaomi M365 on Eestis kättesaadav hinnavahemikus 345-400 €. Seega on Xiaomi mudel mõnevõrra kallim. Elektriliste tõukerataste hindasid mõjutavad mitmesugused tegurid. Eelkõige on see seotud tehniliste näitajatega, kuid samuti mõjutavad hinda lisavidinad, bränd jpm. Uurime, kas kallim hind Xiaomi puhul on õigustatud. 


Tehnilised näitajad 

Kugoo S1 on varustatud 350W mootoriga, mis suudab arendada kiirust kuni 30 km/h. Xiaomi M365 elektriline tõukeratas tuleb 250W mootoriga, mille tippkiiruseks on märgitud 25 km/h. Tõukeratta maksimaalne kiirus sõltub sõitja kehakaalust, maastikutüübist ja tõusunurgast. Meie läbiviidud kiirenduse test ideaalsetes tingimustes andis kinnitust, et Kugoo S1 on tõesti kiirem elektritõukeratas. 

Akude vastupidavus on tõukeratastel sarnane. Mõlemad suudavad ühe laadimiskorraga läbida kuni 30 km, kuid erinevus tuleb sisse laadimisaja puhul. S1 suudab end täis laadida 4 tunniga, mis on ühe tunni võrra kiirem, kui Xiaomi mudelil, mille laadimisajaks on 5 tundi.

Xiaomi M365 konstruktsioon kannab sõitjat maksimaalse kaaluga 100 kg. Kugoo S1 elektritõukeratas suudab sõidutada ka 120 kg kaaluvat juhti. Samas ei ole kumbki mudel soovitatav suurema kehakaaluga inimestele, sest kõrgema koormuse tõttu võib tippkiirus ja maksimaalne läbitav distants kannatada. Sellistele inimestele on soovitatav valida tugevama konstruktsiooniga ja võimekamate mootori ja akuga elektriline tõukeratas. Mõlemad tõukerattad on ise väga kerged, S1 kaalub 11 kg ning M365 12,5 kg. Üldiselt on Kugoo S1 konstruktsioon tugevam ja kasutajasõbralikum. M365 puhul on paljud inimesed kurtnud, et tõukeratast sõiduasendist kokku pannes võivad kinnitused puruneda, mis võib märkamata jäämise korral ohtlikuks muutuda. 

Kugoo S1-l on kummist kattega jäigad 8-tollised rehvid. Xiaomi M365 on varustatud aga 8,5-tolliste täispuhutavate kummist rehvidega. See tähendab, et Xiaomi mudel on pisut maastikusõbralikum ning ebatasasel pinnal on sellega mugavam sõita. Jäikade rehvide eeliseks on eelkõige vähene hooldusvajadus. Täispuhutavad kummid on kergemini purunevad ning elektriliste tõukerataste puhul on sisekummi ja mantli vahetus üsna keeruline töö. Kummide purunemine on meie valdkonnas sage probleem. 

Ka pidurdussüsteem on kahel tõukerattal veidi erinev. Xiaomi tootel on regeneratiivne pidur + ketaspidur, mis tähendab, et pidurdusenergia kogutakse akusse, et seda hiljem taaskasutada. Kugool on aga eABS pidur ja mehaaniline tagapidur. Need nõuavad pisut rohkem harjumist, kuid tavapärastes situatsioonides me suuri erinevusi ei täheldanud. Pidurdusteekond on Xiaomi elektrilisel tõukerattal veidi lühem, kuid mõlema puhul jääb see umbes 4 meetri raadiusesse. 



Lisavarustus ja varuosad

Kugoo S1 elektriline tõukeratas omab display ekraani, mis Xiaomi M365-l puudub. Kugool on ka oma telefoni rakendus, mille kaudu saab telefoni ühildada tõukerattaga. Rakendus annab ülevaate kiirusest, läbitud distantsist, aku täituvusest jpm. Ka Xiaomil on app Mi Home, kuid see jääb meie hinnangul kasutajasõbralikkuse poolest Kugoole alla. Mõlemal tootel on lüliti ja juhtnupud peamiselt käepidemel, Kugoo S1-l on lisanupud ka ekraani küljes, näiteks signaal. Kugoo tõukerattal on toimiv amortide süsteem, mis pehmendab põrutusi ja parandab sõidukogemust. Siiski on pehme sõidukogemuse poolest eelis Xiaomil tänu laiematele ja täispuhutavatele kummidele. Mõlemaid elektritõukerattaid on üpris lihtne hooldada. Kugoo varuosad on odavamad, kuid Xiaomi varuosade valik on sellevõrra mitmekesisem. Kugoo varuosasid on võimalik soetada meie kodulehelt või võttes ühendust meie remondi ja hoolduse meeskonnaga. Turvavarustus on tõukeratastel samal tasemel. S1 puhul on mugav võimalus lenkstangi kõrgust reguleerida, sellel on kolm erinevat kõrgusetaset, samas M365 lenkstang on fikseeritud kõrgusel. Seega sobib S1 ka noorematele pereliikmetele. Mõlemal tootel on võimalik valida erinevate kiirusrežiimide vahel, mis aitavad parandada ökonoomsust, turvalisust ja aku kestvust. Xiaomi pakub kaks erinevat režiimi (tava- ja ökorežiim) ning Kugoo kolm (15, 25, 30 km/h). 


Järeldused

Mõlemad elektrilised tõukerattad on taskukohase hinnaga, kuid samas võimekad ja sobilikud igapäevasteks asjaajamisteks. Võitjat valida on raske ning see sõltub paljuski inimese eelistustest. Xiaomi M365 paistab silma hea pidurisüsteemi ja pehme sõidukogemuse poolest, samas Kugoo S1 elektriline tõukeratas on kiirem, parema lisavarustusega ning odavam. Just hind on see, mis meie hinnangul Kugoo mudelile eelise annab, sest üldiselt on tegu võrdsete sõiduvahenditega, mis pakuvad kasutajale mugava ja meeldejääva sõidukogemuse. 


Kugoo S1 elektrilise tõukeratta saad soetada soodushinnaga meie e-poest. Tutvu pakkumisega siit!






English