Kas talvel võib elektritõukerattaga sõita?


Paljude inimeste jaoks on elektritõukeratas ainus transpordivahend. See tähendab, et kui ilmad muutuvad talvisemaks, peab arvestama külmaga kaasnevate riskidega või käima hoopiski jala. Kuidas siis talvel ikkagi elektritõukerattaga talvel heaperemehlikult ringi käia?

Kas talveks peab elektrilise tõukerattaga sõitmise lõpetama?

Tehniliselt jah. Turvalisuse huvides on lume saabudes targem elektritõuks talveunne saata. Kui siiski pead ilmtingimata ka talvel tõukerattaga vurama, on meil mõned näpunäited, mida tasub meeles pidada. 
Külmaga sõites tuleb end soojas hoida ning järgida mitmeid turvameetmeid. Elektritõukeratas tuleb talvesõitudeks ette valmistada ning selle eest peab pidevalt hoolt kandma, et ka kevadel sõidurõõmu taaskord nautida. 

Hoolitse elektritõukeratta aku eest ning veendu, et see oleks enne sõitma minemist täis laetud!

Kui sõidad talvel elektrilise tõukerattaga, siis märkad tõenäoliselt, et sõiduulatus osutub tavapärasest tunduvalt lühemaks. Meie soovitused on järgnevad:
  • Veendu, et aku temperatuur ei oleks liiga madalal enne laadima panemist
  • Pärast sõidu lõpetamist vii elektritõukeratas ideaalis tuppa või ruumi, kus temperatuur on vähemalt üle 5 kraadi, et aku saaks üles soojeneda
  • Lae akut tihedamini ning jälgi, et aku tase ei lange alla 50% 
  • Ära kunagi kuumuta akut mehhaaniliselt, et seda kiiremini üles soojendada
    Nende sammude järgimine võimaldab aku jõudlust talve jooksul säilitada ning pikendada selle eluiga.

    Puhasta elektritõukeratast pärast igat sõitu!

    Lumistes oludes sõites võib elektritõukeratas kergesti mustaks saada. Pori, lörts ja lumi ei ole sõbralikud ühegi kergliikuri suhtes ning seetõttu on oluline tõuks puhtana hoida. Puhasta elektritõukeratast niiske lapiga, harjaga või multispreiga. Puhastamisel tasub olla hoolas –  niiskus ei tohi sattuda elektrilistesse komponentidesse, sest veekahjustustele garantii ei laiene. Kui märkad, et mõni mitte veekindel koht on märjaks saanud, võid kasutada kiireks kuivatamiseks ka fööni. 

    Vali sobiv sõidustiil!

    Sõida libedate teeolude puhul elektritõukerattaga ettevaatlikult. Arvesta, et jää suudab end oskuslikult varjata ning libedus võib tõsiseid õnnetusi põhjustada. Seega, palun pea meeles järgmisi näpunäiteid:
    • Sõida ühtlase sõidustiiliga ning ära tee järske manöövreid
    • Jälgi enda ümber toimuvat ning väldi kiirustamist
    • Väldi suuremaid auke ja porilompe
    • Kanna kogu sõidu vältel kiivrit
    • Kui sõidad pimedas, siis kanna helkurit ning kasuta elektritõukeratta tulesid
    Elektritõukerattaga ei ole soovitatav talvel sõita, kuid ülalmainitud näpunäidete järgimine võimaldab vältida paljusid külma ning lumega kaasnevaid ohtusid. Lisaks tõuksi ja selle komponentide eest hoolitsemisele mõtle alati ka enda ning teiste liiklejate ohutusele. Keerulistes ilmastikuoludes on üldiselt targem eelistada alternatiivseid transpordiviise. Samas on paljudel tänapäeva elektritõukeratastel juba piisav niiskuse- ning veekindlustase, mis võimaldavad ka talvel sõidurõõme nautida. Kui Sa ei ole kindel, kas tõuks saab hakkama külmemate ilmadega, siis võta meiega julgelt ühendust ning arutame koos, kuidas elektritõukerattast maksimum võtta.


    English